Τι είναι η ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

H Στοματολογία είναι η επιστημονική εξειδίκευση, που ασχολείται με τα νοσήματα του στόματος. Όταν λέμε στόμα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό περιλαμβάνει: τα χείλη, τη γλώσσα, τις παρειές (μάγουλα), ούλα, υπερώα (ουρανίσκος), έδαφος στόματος, γνάθοι (σιαγόνες) και τους σιελογόνους αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι, υπογλώσσιοι και μικροί σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται διάσπαρτοι στο βλεννογόνο του στόματος).

Τα νοσήματα/παθολογικές καταστάσεις του στόματος παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς την αιτιολογία, την κλινική εμφάνιση, τα συμπτώματα και το βαθμό επικινδυνότητας. Κάποιες φορές είναι αθώα, ή μπορεί να προκαλούν ταλαιπωρία στον ασθενή πχ λόγω πόνου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Η έγκαιρη διάγνωση και προφανώς η αποτελεσματική θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή και θα πρέπει να γίνεται από τον ειδικό Στοματολόγο ενδεχομένως σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τα νοσήματα & οι διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος γενικά μπορούν να διακριθούν σε τοπικής αιτιολογίας και σε αυτά που αποτελούν εκδηλώσεις συστηματικής παθολογίας.

Τα κυριότερα είναι τα εξής:

 1. Κληρονομικά νοσήματα, δυσπλαστικές ανωμαλίες
 2. Βλάβες που προκαλούνται από μηχανικά αίτια (πχ τραυματικό έλκος, ίνωμα, πυογόνο κοκκίωμα, βλεννώδης κύστη κ.α.)
 3. Βλάβες από θερμικά ή χημικά αίτια (εγκαύματα)
 4. Αλλεργίες
 5. Νοσήματα γλώσσας και χειλέων
 6. Ανεπιθύμητες δράσεις (παρενέργειες) φαρμάκων
 7. Αυτοάνοσα ή ανοσολογικής αρχής νοσήματα (πχ ομαλός λειχήνας, πεμφιγοειδές, πολύμορφο ερύθημα, πέμφιγα)
 8. Άφθες
 9. Κύστεις
 10. Λοιμώξεις μικροβιακές (πχ ελκονεκρωτική ουλίτιδα), ιογενείς (πχ έρπης, ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων-HPV, HIV-AIDS), μυκητιάσεις
 11. Νοσήματα των σιελογόνων αδένων (πχ σύνδρομο Sjogren)
 12. Ξηροστομία
 13. Νοσήματα αίματος (πχ αναιμίες, λευχαιμίες, θρομβοπενίες)
 14. Μεταβολικά νοσήματα
 15. Νοσήματα γαστρεντερικού συστήματος (πχ φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου όπως νόσος Crohn)
 16. Ρευματολογικά αυτοάνοσα νοσήματα
 17. Προκαρκινικές βλάβες (πχ λευκοπλακία)
 18. Νεοπλάσματα καλοήθη (πχ θήλωμα, λίπωμα) Νεοπλάσματα κακοήθη (πχ καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου, μελάνωμα, σιελογόνων αδένων)